Wanneer je in de schulden zit, denk je meestal meteen aan het bedrag dat je moet terugbetalen aan je schuldeisers en aan je budget. Schulden hebben daarom een enorme impact op je financiële gezondheid. Maar wist je ook dat schulden enorme gevolgen kunnen hebben voor je mentale welzijn? Veel mensen realiseren zich dit pas wanneer de problemen zich al te veel hebben opgestapeld. En dat is zonde, want het hoeft niet zo ver te komen. In dit artikel leggen we meer uit over dit onderwerp.
Schulden kunnen ontstaan door verschillende redenen, zoals onverwachte kosten, werkloosheid, of simpelweg omdat het moeilijk is om financieel rond te komen. Het hebben van schulden kan enorme druk met zich meebrengen en je een gevoel van machteloosheid geven. Als schulden zich opstapelen en je geen grip meer hebt op je financiën, kan dit leiden tot stress, angst, een sombere stemming, of misschien zelfs erger.
Schulden en psychische klachten gaan hand in hand
Aan de andere kant kunnen psychische klachten ook een flinke invloed hebben op je schulden, ze versterken elkaar als het ware. Mensen met psychische klachten ervaren vaak ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en stress gerelateerde klachten. Dit kan ervoor zorgen dat als je schulden hebt en deze klachten ervaart, je bijvoorbeeld extra ziektekosten moet maken, wat op zijn beurt de schulden verder kan laten oplopen. Daarnaast komt het ook voor dat mensen die in de schulden zitten en hierdoor psychische klachten hebben ontwikkeld, vluchten in onnodig koopgedrag (bijvoorbeeld mooie kleding kopen om zich beter te voelen) of verdovende middelen gebruiken.
Een vicieuze cirkel
Wanneer schulden en psychische klachten elkaar beïnvloeden, kan dit een gevaarlijke neerwaartse spiraal veroorzaken. Financiële problemen kunnen je psychisch welzijn verslechteren, terwijl psychische klachten je vermogen om goed met geld om te gaan kunnen hinderen en je lichamelijk ook ziek kunnen maken. De stress en onmacht die gepaard gaan met schulden kunnen er ook voor zorgen dat je je geïsoleerd voelt, waardoor je minder snel hulp zoekt en dieper in de problemen raakt.
De schaamte voorbij
Schaamte en schuld gaan vaak hand in hand. Veel mensen met schulden voelen zich angstig, onbegrepen en durven daardoor minder snel hulp te zoeken bij hulpverleners. Hoe langer je het probleem niet aanpakt, des te groter de schulden worden en des te langer je bezig bent om eruit te komen. Hoewel het natuurlijk zwaar is om schulden te hebben, is het niets om je voor te schamen. In 2022 waren zes op de tien huishoudens in Nederland financieel ongezond en stond 14 procent van de Nederlandse bevolking maandelijks of altijd rood. En bijna 10.000 mensen verspreid over 151 gemeenten werden in datzelfde jaar geholpen door een schuldhulpmaatje. Het hebben van financiële problemen kan dus echt iedereen overkomen. Trek dus op tijd aan de bel en voorkom erger. Je staat er niet alleen voor.