In 2010 is SchuldHulpMaatje Nederland gestart als initiatief van verschillende landelijke instanties zoals Kerk in Actie (KIA), Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad (LKDB), Evangelische Alliantie (EA), Stichting Kerk In Nederland (SKIN), Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) en het Platform voor Christelijke Schuldpreventie (PCS). In 2015 werden landelijk 4960 mensen met financiële problemen geholpen door ruim 1503 maatjes vanuit 76 locaties in Nederland.
SchuldHulpMaatje Zaanstad is aangesloten bij de landelijke vereniging SchuldHulpMaatje en in 2017 opgericht uit een initiatief van de Protestantse Gemeente van Zaandam, de Kogerkerk Gemeente en de Zaankerk. Van daaruit heeft het Kans fonds, het Oranje fonds, en ook deze kerken in Zaandam ondersteuning geboden en de start ook financieel mogelijk gemaakt. In April 2017 zijn we als onafhankelijke stichting SchuldHulpMaatje Zaanstad van start gegaan.
SchuldHulpMaatje Zaanstad werkt met het concept van SchuldHulpMaatje Nederland. Daardoor hebben we een beproefde werkwijze en is er deskundigheid in huis. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers en helpt zonder eigen belang, zonder oordeel en zonder winstoogmerk. Wij helpen iedereen, ongeacht de afkomst van mensen, ras, geslacht, religie, levensovertuiging, geaardheid en/of politieke voorkeur.
Het doel van onze schuldhulp is mensen weer financieel zelfredzaam te maken zodat zij op een zeker moment weer de baas zijn over hun geld.
Opgeleide Schuldhulp coördinatoren zorgen voor de intake van de schuldhulp vrager, de matching van de schuldhulp vragers met de Maatjes en de voortgangsbesprekingen. SchuldHulpMaatje wil samenwerken met andere sociale en maatschappelijke organisaties in Zaanstad en een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van de inwoners van Zaanstad. Deze samenwerking bevordert de effectiviteit van de schuldhulp verlening in Zaanstad. Preventie staat hoog in het vaandel: Je kunt bij SchuldHulpMaatje aankloppen vóórdat je schulden hebt. Graag zelfs, voorkomen is beter dan genezen.
De schuldhulp verlening in Zaanstad staat al redelijk goed in de steigers. Toch is geconstateerd dat meer inzet nodig is met name op het terrein van begeleiding en nazorg.
De toegevoegde waarde die SHM kan leveren is:
1. SHM komt bij de hulpvragers thuis, tenzij er aanleiding is om elders af te spreken
2. We blijven ondersteunen totdat hulpvrager zelfstandig verder kan
3. We werken samen met alle andere professionele hulpverleners en vrijwilligersorganisaties
4. We vormen aanvulling op en versterking van de gemeentelijk schuldhulp verlening
5. We hebben praktisch invulling voor preventie 1
6. We proberen gedragsverandering bij hulpvragers te bewerkstelligen
Het is een goede zaak als de rol van SchuldHulpMaatje al bij de start van de hulpverlening wordt opgenomen in het ondersteuningsplan. In het volgende hoofdstuk wordt ingegaan in op de vraag wat SchuldHulpMaatje Zaanstad hierin kan betekenen.
1 Voor nadere uitleg wordt verwezen naar de SHM folder Vroegsignalering en Preventie bij schulden